Scheiding: kinderen vanaf 12 jr

Veelal gaat het prima met jou op school, thuis en misschien op een sport- of muziekclub: je hebt vriendjes/vriendinnetjes en je voelt je meestal goed naast de gewone dingen die elk kind van deze leeftijd meemaakt. Soms is het echter een verwarrende tijd waarin veel verandert waardoor je je onzekerder gaat voelen. Dit is bijv. zo als jouw ouders gaan scheiden. Wat betekent dit voor jou?
Misschien spelen een van de vragen die je hier ziet ook voor jou.

• komt het door mij dat mijn ouders gaan scheiden? Zij maken nl. altijd ruzie over mij.
• nu mijn vader/ moeder ergens anders gaat wonen betekent dit dan dat hij of zij niet meer genoeg om mij geeft?
• mijn moeder praat altijd op een nare manier over mijn vader, ik wil dit niet: kan ik daar wat aan doen?
• mijn vader praat altijd op een nare manier over mijn moeder, ik wil dit niet: kan ik daar wat aan doen?
• ik ben boos op mijn vader/moeder. Kan ik zeggen dat ik hem/haar voorlopig niet meer wil zien/spreken?
• moeten ik en mijn broer/zusje bij dezelfde ouder wonen?
• ik wil wel of juist niet dat er een co-ouderschap komt. Wat kan ik daaraan doen?
• mijn moeder/vader trekt mijn zusje/broer voor, houdt zij/hij daarom niet meer van mij?
• waar woon ik straks als mijn ouders gescheiden zijn?
• blijf ik in de buurt wonen en op de zelfde school/ club?
• heeft mijn vader/moeder nog wel genoeg geld om straks mijn sport-/muziekclub te betalen?
• hoe en met wie vier ik de feestdagen (verjaardag, Sinterklaas, kerstmis)

Als je ouders gaan scheiden is het heel normaal als je over dit soort dingen nadenkt en daarover wilt praten. Behalve met je ouders, je broer(s) en/of zus(sen) en vrienden/vriendinnen kan het prettig zijn als er een buitenstaander is die naar je luistert en waar tegen je alles kunt zeggen zonder dat je je tegenover je ouders daarover schuldig hoeft te voelen. Iemand die je kunt vertrouwen en waarvan je weet dat zij je wil helpen om beter met de situatie te kunnen omgaan. Ook kun je in een groep meedoen, wat als voordeel heeft dat je van andere jongeren hoort dat die met dezelfde dingen zitten.
Wanneer je graag met zo’n buitenstaander wilt praten dan ben je bij mij aan het goede adres!