Scheiding: kinderen tot 12 jr

Meestal gaat het goed met jou: thuis, in de buurt en op school: je zit misschien op een sport/muziekclubje en hebt vriendjes. Maar soms kan het ook een moeilijke tijd voor je zijn, bijv als je ouders gaan scheiden. Je voelt je dan misschien onzeker over van alles en je weet niet hoe je leven er straks uit gaat zien. Vaak stellen kinderen mij de volgende vragen: misschien vraag jij je deze dingen ook weleens af?

• krijg ik wel een eigen kamer bij papa of mama in het nieuwe huis?
• kan ik mama/papa wel bellen als ik bij papa/mama ben?
• hoe moet ik nu slapen als ik mijn knuffels niet bij me heb?
• wie leest me straks voor?
• ik wil met mijn vriendjes spelen maar die zijn er niet als ik bij pappa/mamma ben
• moet ik tegen de vriendin van papa ook mama zeggen? en mijn eigen moeder dan?
• moet ik tegen de vriend van mama ook papa zeggen? en mijn eigen vader dan?
• Mag ik boos zijn op mijn ouders?
• nu mijn vader/ moeder ergens anders gaat wonen betekent dit dan dat hij of zij niet meer genoeg om mij geeft?
• mijn moeder zegt nare dingen over mijn vader, ik vind dit erg rot, kan ik daar wat aan doen?
• mijn vader zegt nare dingen over mijn moeder, ik vind dat erg rot, kan ik daar wat doen?

Als je ouders gaan scheiden is het heel normaal als je over dit soort dingen nadenkt. Behalve met je ouders kan het fijn zijn als er een ander is die naar je luistert en waar je alles tegen kunt zeggen zonder dat je je daarover rot hoeft te voelen. Iemand die je kunt vertrouwen en waarvan je weet dat zij je wil helpen om beter met de situatie te kunnen omgaan. Als je in een groepje mee gaat doen dan hoor je ook van andere kinderen dat ze met dezelfde vragen en gevoelens zitten: dat vinden kinderen heel fijn. Je leert dan dat het heel normaal is wat jij vindt of voelt en hoe je dit tegen je ouders kunt zeggen.
Wanneer je graag met iemand hierover wil praten ben je bij mij aan het goede adres